“Wij geven jullie precies 2 uren om de poorten van het Canawaima Ferry complex open te maken zodat wij naar binnen kunnen. Gebeurt zulks niet dan zullen wij genoodzaakt zijn om desnoods met geweld het terrein te betreden en de veerboot alvast te bezetten”. Dit waren de woorden van leider Elio, die bijgestaan werd door zijn tolk Junior en de totale groep Cubanen tegenover de aanwezige politie en militairen te South Drain.

Hun dreigende uitspraken werden serieus opgevat toen de groep gistermorgen ook weigerde verder te communiceren met het NCCR. Ook het door hun zelf aangevraagde voeding werd bij aankomst steevast geweigerd door de leiding van de groep.De aanwezige politie voelde naarmate de ultimatum van 2 uren naderde de dreiging van de Cubanen die steeds grimmiger werden. Gevraagd werd naar assistentie van hun collega’s die bijkans 2 kilometer verder een inval aan het plannen waren.

De groep Cubanen werd verrast door de eenheden die gelijk overgingen tot aanhouding van de dreigende leiders die op dat moment werden omringt door een kleine groep lotsgenoten. Hun verzet werd vervolgens verbroken en werden daarom 16 van hen waaronder de leider Elio afgevoerd. Derest van de 227 Cubanen werd vredig afgehandeld en vrijwillig getransporteerd naar een lokatie in de hoofdstad Paramaribo.

Met de operatie van gisteren waarbij er wederom scherpe voorwerpen/wapens in beslag zijn genomen is definitief een eind gekomen aan de bivakkering van honderden Cubanen voor het Canawaima Ferry complex te South Drain. Het doel om naar buurland Guyana af te reizen en vervolgens door naar de Verenigde Staten van Amerika is dus van de baan. Met dat in gedachten kwamen de Cubanen op maandag 30 november 2020 geheel onverwachts in het district Nickerie aan.