Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), stelt dat het cruciaal belang is om te delibereren met het grootste land in Zuid-Amerika, de Federatieve Republiek Brazilië. De bewindsman accentueert dat voor het eerst een Braziliaans staatshoofd op officieel bezoek naar Suriname komt om concreet bilaterale gesprekken te voeren.

President Jaïr Messias Bolsonaro van de Federatieve Republiek Brazilië arriveert op 20 januari 2022 en komt om de hernieuwde relatie tussen beide landen te consolideren en de bilaterale betrekkingen verder uit te diepen. Minister Ramdin geeft aan dat Suriname en Brazilië op puur politiek niveau uitermate goede discussies hebben gehad over in welke richting de regionale samenwerking moet gaan. “De regionale integratieprocessen in Zuid-Amerika zijn afwezig vanwege het feit dat UNASUR zo goed als niet meer bestaat en andere vormen van integratie niet zo effectief zijn gelukt”, zegt de bewindsman. De minister geeft verder aan dat er nu twee initiatieven zijn; PROSUR en De Community of Latin American and Caribbean States (CELAC). CELAC is enorm actief op dit moment, maar Brazilië maakt geen deel uit van de organisatie. Het is daarom enorm belangrijk om met de Braziliaanse regeringsleider van gedachten te wisselen over diverse thema’s de regio rakende.

Suriname en Brazilië zullen beraad slaan over diverse vraagstukken zoals; defensie, gezondheidszorg, capaciteitsversterking, het milieu, regionale samenwerking, wereldontwikkelingen, investeringen en de gas-en oliesector. Er zal ook gesproken worden over de verbreding van de technische samenwerking tussen beide landen naar andere gebieden. “Op het gebied van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Onderwijs zijn er nu diverse projecten lopende. Met het Braziliaans Samenwerkingsagentschap (ABC) heeft Suriname de meeste projecten in de wereld”, benadrukt minister Ramdin.

Minister Albert Ramdin heeft eerder gesprekken gevoerd met zijn ambstgenoot Carlos Alberto França over het verder ontwikkelen van de olie- en gasindustrie. Als gevolg van deze gesprekken zijn er besprekingen geweest tussen Petrobas en Staastolie. Petróleo Brasileiro Petrobas, is een Braziliaanse oliemaatschappij met als hoofdzetel Rio de Janeiro. De maatschappij heeft als voornaamste activiteiten het exploiteren, produceren en raffineren van aardolie. Daarnaast produceert de onderneming aardgas en ethanol. Het is de grootste maatschappij in Brazilië alsmede de grootste van Zuid-Amerika. Met de delegatie van president Bolsonaro reizen er ook oliedeskunidgen mee.

De strategische samenwerking tussen beide democratieën is volgens minister Ramdin zeer belangrijk. “Wij gaan er misschien niet meer zijn, maar wat wel onderdeel moet zijn van onze inspanningen is ervoor zorgen dat we iets achterlaten voor de volgende generaties”, merkt de bewindsman op. Hij zegt dat president Chandrikapersad Santokhi het elke keer benadrukt, dat hij niet voor de volgende verkiezing werkt, maar voor de volgende generatie. “Die generatie wil dat we goed werk doen om een economie te hebben waarop men kan voortbouwen”, aldus de regeringsfunctionaris.