De regering heeft besloten de binnenstad vanaf morgen, maandag 20 februari, weer open te stellen, met dien verstande dat er nog wegomleggingen gelden omgeving Nationale Assemblee (DNA) en het Kabinet van de President. Zo heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie meegedeeld tijdens een persconferentie op zondag 19 februari 2023.

“Het verkeer om en rondom de binnenstad wordt opengesteld. Alleen bij het gebouw DNA en het Kabinet van de President zijn er nog wegomleggingen”, aldus de bewindsman, die ook aangeeft dat de markten morgen weer open zijn voor het publiek.

Minister Amoski spreekt van voorlopige maatregelen die waren getroffen door wegen rondom de binnenstad af te sluiten na de uit de hand gelopen protestdemonstratie van vrijdag 17 februari. De politie heeft tot nu toe 143 aanhoudingen verricht, waarbij 74 personen in verzekering zijn gesteld. Vijfentwintig personen zijn heengezonden na voorgeleid te zijn bij een hulpofficier van justitie. ”De overige verdachten waren meer oproerkraaiers, die zijn ook heengezonden”, aldus minister Amoksi. Hij deelde mee dat een van de actieleiders zich gisteren bij de politie heeft aangemeld en, na voorgeleid te zijn, in verzekering is gesteld.

Na de plunderingen en brandstichting is de forensische opsporing van politie op 19 locaties geweest om sporenonderzoek te doen. Deze afdeling heeft onder andere het DNA-gebouw, SRS, Times Mall, en het Hoekhuis aangedaan. Bij SRS, Times Mall en het Hoekhuis zijn er pogingen van brandstichting geweest. Ook bij LTS 1 is er een poging tot brandstichting geweest en voor dit vergrijp zijn vijf jongeren aangehouden. Verder zij er nabij de Plattebrug aan de Waterkant autobanden in brand gestoken. Minister Amoksi zegt te begrijpen dat de gemeenschap onrustig en onzeker is over wat er nu moet volgen. Op basis hiervan is besloten tot normalisatie over te gaan en de binnenstad weer open te stellen.