Na een ontmoeting met de pensioenraad van het Algemeen Pensioenfonds (APF) is minister Bronto Somohardjo nog sterker overtuigd van de juistheid van de beslissing om de pensioenen die onder het APF vallen te indexeren.

Hij benadrukt dat de pensioenen elke 3 jaar geïndexeerd moeten worden, zoals wettelijk is voorgeschreven, maar dat dit sinds 2014 niet is gebeurd. “Ik houd me simpelweg aan de wet. Het kan niet zo zijn dat gepensioneerden momenteel slechts SRD 350 per maand ontvangen. Dankzij de indexering is dit bedrag nu minimaal SRD 1350 per maand. Naar mijn mening is dit nog steeds te weinig, maar we moeten ergens beginnen,” verklaart de minister.

Somohardjo toont respect voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en staat open voor gesprekken met hen. “Ik heb de pensioenraad gevraagd om de VSB en de vakbonden uit te nodigen voor een informatiesessie, zodat het overheidsbesluit beter kan worden toegelicht. Bovendien is er in het besluit aangegeven dat de inhaalpremie over de 8 maanden in termijnen kan worden betaald,” voegt Somohardjo eraan toe.

De minister zal de regering adviseren om het besluit niet terug te draaien, juist omdat de samenleving in deze moeilijke tijden moet worden beschermd. Hij is van mening dat in deze uitdagende omstandigheden degenen die meer kunnen dragen, de lasten moeten dragen voor degenen die dat niet kunnen.