Op dinsdag 30 januari 2024 kreeg de politie melding van een wegversperring op de Commissarisweg. De leden van de afdeling Surveillance Midden begaven zich ter plaatse voor nader onderzoek.

Tijdens de route naar de opgegeven locatie nam een bestuurder in een grijs voertuig met hoge snelheid de Nieuwweergevondenweg, komende vanuit de Coesewijnestraat. Bij het opmerken van het dienstvoertuig van Surveillance Midden stopte de bestuurder vrijwillig en bracht zijn voertuig tot stilstand, wat ook gevolgd werd door het dienstvoertuig.

Bij een controle bleek de bestuurder, Ronaldinho K. (19), nerveus te zijn. Dit wekte argwaan bij de wetsdienaren, die besloten het voertuig te doorzoeken. De bestuurder kon geen geldig Surinaams rijbewijs of voertuigdocumenten tonen.

Ronaldinho en zijn vier medepassagiers, Jowel M. (17), Ugida M. (15), Mary-Jane E. (14), en Evelien B. (14), werden gevraagd uit te stappen zodat het voertuig grondig kon worden doorzocht. Met toestemming en in aanwezigheid van de bestuurder werd het voertuig doorzocht.

Tijdens het onderzoek ontdekten de agenten op de vloer aan de zijde van een van de passagiers een vuistvuurwapen van het merk Stalker, geladen met scherpe 9mm patronen. Het vijftal werd daarop aangehouden door de leden van Surveillance Midden en overgedragen aan het politiebureau Latour, aangezien de aanhouding plaatsvond binnen het werkgebied van politie Latour.