Op woensdag 7 februari 2024 hebben studenten die op de campus van het universiteitscomplex verblijven, actie gevoerd tegen de voorgestelde verhoging van de huurprijzen voor appartementen. Zij hebben op deze manier de aandacht van de autoriteiten proberen te trekken. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft deze kwestie onmiddellijk aangekaart binnen de Raad van Ministers (RvM).

Tijdens het protest hebben vertegenwoordigers van het campusbestuur een vergadering gehad met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, evenals met VP Brunswijk. Na de RvM-vergadering heeft de VP samen met de minister van Onderwijs een overleg georganiseerd met zowel het campusbestuur als de studenten, waarbij enkele knelpunten zijn besproken. Hieruit is naar voren gekomen dat de voorgestelde huurverhoging noodzakelijk is, omdat de oude tarieven niet voldoende zijn om de campus efficiënt te laten functioneren.

Als oplossing voor de verhoogde huurprijzen heeft de regering toegezegd te werken aan een studententegemoetkoming die zal bijdragen aan de betaling van de campushuur. Deze tegemoetkoming zal beschikbaar zijn voor alle studenten in Suriname, waarbij de hoogte ervan afhankelijk zal zijn van de gevolgde studierichting.

VP Brunswijk benadrukt dat het faciliteren van elke Surinamer die wil studeren van groot belang is. Wat betreft de verhoogde huurprijzen, zullen de studenten voorlopig een deel betalen, terwijl de regering het andere deel zal subsidiëren totdat de studietegemoetkoming van kracht wordt.

De studenten zijn tevreden met deze ontwikkeling, maar benadrukken dat er meer zorgen zijn die ze willen bespreken. Door tijdgebrek konden slechts de vijf belangrijkste punten worden behandeld, waaronder het onderhoud van het complex, kookfaciliteiten en veiligheid. De studenten vragen om een vervolgvergadering waarin alle zorgen volledig kunnen worden besproken. Ze benadrukken dat eerdere pogingen om met het campusbestuur te vergaderen zonder resultaat waren, met name vanwege de afkeurenswaardige houding van de huidige directeur.

Vicepresident Brunswijk heeft de studenten gerustgesteld door aan te geven dat het meest urgente probleem als eerste zal worden aangepakt. Daarna zal er een vervolgvergadering plaatsvinden. De vertegenwoordiger van de studenten beschouwt de actie als succesvol.