Vice President (VP) Ronnie Brunswijk stemt in met de positieve beoordeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Surinaamse economie. Tijdens een persmoment voorafgaand aan de ministerraadvergadering op 14 februari 2024 bevestigde VP Brunswijk zijn instemming met de recente bevindingen van het IMF.

Een delegatie van het IMF bevindt zich momenteel in Suriname voor vervolggesprekken, gericht op de 5e review die bepalend is voor de volgende tranche van USD 63 miljoen. Op 12 februari bracht dit team een beleefdheidsbezoek aan President Chandrikapersad Santokhi. VP Brunswijk heeft aangegeven het eens te zijn met de aanbevelingen van het fonds om het sociaal programma in Suriname te versterken.

Tijdens het persmoment kwam ook de kwestie van spookambtenaren ter sprake. Het IMF stelde voor dat het verwijderen van spookambtenaren van de loonlijst ambtenaren in actieve dienst in aanmerking zou laten komen voor een salarisverhoging. VP Brunswijk deelt de opvatting dat wie niet werkt, geen salaris moet ontvangen.