Tijdens de meest recente bijeenkomst van de regeringsraad werden diverse cruciale onderwerpen besproken en besluiten genomen die de koers van Suriname beïnvloeden. Cherlique Lilienthal, woordvoerder van de president, lichtte de belangrijkste punten toe tijdens een interview met de Communicatie Dienst Suriname. Een van de belangrijkste onderwerpen was de presentatie van de Green Development Strategy door de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai. Deze strategie benadrukt de noodzaak van een evenwicht tussen ontwikkeling en milieu, waarbij Suriname zijn carbon-negatieve status benut om voordelen te halen uit de handel in koolstofkredieten. Het voorstel omvat een gedetailleerd model waarbij Suriname wordt opgedeeld in netwerken, waarbij de waarde van elk gebied wordt bepaald aan de hand van factoren als biodiversiteit en carbonwaarde.

Daarnaast werd de voortgang van het Integraal Sociaal Programma gepresenteerd door de Presidentiële Stuurgroep. Dit programma omvat een breed scala aan sociale projecten, van sociale uitkeringen tot woningbouw. De minister van Financiën gaf aan dat dagelijks SRD 50 miljoen wordt besteed aan sociaal beleid, met een focus op verbeterde voorlichting en communicatie om de transparantie te vergroten. Een ander belangrijk besluit betrof de goedkeuring van het voorstel van de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Steven McAndrew, om het minimumuurloon per april vast te stellen op SRD 49,12 voor alle sectoren.

Ook werd uitgebreid gesproken over de ontwikkelingen op het gebied van gasexploitatie, inclusief overleg met bedrijven als Totalenergies en Petronas. De president benadrukte het belang van seminars om inzichten te verkrijgen voor de finalisering van de regeringsstrategie op dit gebied. Een opvallende aankondiging tijdens de vergadering was de bereikte IMF-boardniveau-overeenkomst. Het Internationale Monetaire Fonds heeft met succes de vijfde beoordeling onder de Extended Fund Facility voor Suriname afgerond, wat direct SDR 46,7 miljoen vrijmaakt, waarvan een deel bestemd is voor begrotingssteun. Dit illustreert de vruchten van de voortdurende betrokkenheid van de regering bij begrotingsdiscipline en macro-economische stabiliteit. Deze ontwikkelingen getuigen van de inzet van de regering van Suriname voor groei, stabiliteit en het welzijn van haar burgers.