Op zondag 24 maart 2024 hebben President Chandrikapersad Santokhi en President Irfaan Ali een gezamenlijke verklaring uitgebracht na intensief overleg over de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Beide staatshoofden kwamen bijeen in Soesdyke, Guyana, vergezeld door hun respectieve ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën en Openbare Werken, om de technische en financiële aspecten van het brugproject te bespreken.

De voorgestelde weg voorwaarts is zorgvuldig overwogen, waarbij politieke, binnenlandse en internationale elementen zijn meegenomen. De brug zal een vaste verbinding vormen tussen de buurlanden Suriname en Guyana en bijdragen aan regionale integratie en samenwerking. Presidenten Santokhi en Ali verwelkomen de steun van de Braziliaanse president Luis Ignacio Lula da Silva en erkennen het belang van historische en vriendschappelijke betrekkingen tussen de volkeren en regeringen van beide landen.

Het verantwoordelijke team van ministers zal de volgende fase van het project ingaan, waarbij prijzen, technische aspecten, financiering en operationele modaliteiten worden besproken. Tijdlijnen zijn vastgesteld voor de afronding van deze activiteiten, en deskundigen zullen samenwerken aan een politiek en juridisch kader. De staatshoofden zijn overeengekomen om begin mei 2024 het Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking bijeen te roepen om verdere samenwerking te bespreken.