President Chandrikapersad Santokhi werd met alle eer ontvangen door president Xi Jinping van de Volksrepubliek China tijdens een ceremoniële plechtigheid op 12 april 2024 bij de oostelijke ingang van de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, de hoofdstad van China. De Grote Hal van het Volk is een belangrijk gebouw voor zowel wetgevende als ceremoniële activiteiten van China en de Communistische Partij van China, en dient als zetel van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement.

Een Chinese militaire kapel speelde het Surinaamse volkslied terwijl saluutschoten werden afgevuurd. President Santokhi en president Xi inspecteerden de erewacht, gevolgd door een defilé van marcherende troepen van de drie diensten van het Chinese Volksbevrijdingsleger. President Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan verwelkomden het Surinaamse staatshoofd en zijn echtgenote, First Lady Melissa Santokhi-Seenacherry. Tijdens bilaterale gesprekken bevestigden beide leiders de sterke en langdurige vriendschappelijke banden tussen Suriname en China, die meer dan 170 jaar teruggaan.

President Santokhi benadrukte het belang van de gesprekken voor het versterken van het Strategisch Coöperatief Partnerschap en het identificeren van nieuwe samenwerkingsgebieden om het welzijn van beide landen en volkeren te bevorderen. Naast het bespreken van bilaterale kwesties, heeft president Santokhi namens Suriname en Guyana een gezamenlijke brief overhandigd aan president Xi, waarin gevraagd wordt naar mogelijke concessionele financiering voor de brug over de Corantijnrivier. Dit initiatief, dat de regionale connectiviteit zou bevorderen, wordt ondersteund door China als onderdeel van de Belt and Road Initiative.

De ontmoeting resulteerde ook in de ondertekening van notulen met betrekking tot een schuldherstructureringsakkoord, waarvan de administratieve afhandeling spoedig zal plaatsvinden. Dit staat symbool voor het wederzijdse politieke vertrouwen tussen Suriname en China, dat verder werd versterkt door het staatsbezoek van president Santokhi aan China.