Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie heeft gedurende geruime tijd voorbereidingen getroffen voor de digitale transformatie van het bedrijfsvergunningenproces. Dit initiatief wordt ondersteund door de International Development Group LLC (IDG), de uitvoerende partner van de Verenigde Staten Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) voor de Caribische Business Enabling Environment Reform (CBEE-R) activiteit. Binnen dit proces spelen belangrijke stakeholders zoals het Ministerie van Openbare Werken (OW), het Bureau voor Volksgezondheid en het Nationaal Instituut voor het Milieu in Suriname een cruciale rol.

Een workshop, gehouden op dinsdag 16 april in de Courtyard by Marriot, richtte zich op bedrijven die een bedrijfsvergunning nodig hebben, het faciliteren van digitale transformatie-elementen en het stroomlijnen van verschillende essentiële processen. CBEE-R streeft ernaar Grenada, Guyana, Saint Lucia en Suriname te helpen bij het ontwikkelen van een beter faciliterend klimaat voor veerkrachtig bedrijfsleven en investeringen, en het betrekken van de particuliere sector bij beleidsbeoordeling, ontwikkeling en implementatie. In lijn met de digitale transformatie van het bedrijfsvergunningenproces ondersteunt CBEE-R de drie belangrijkste stakeholders bij het digitaliseren van hun bijdragen aan het nieuwe platform. Dit platform heeft tot doel het starten van een bedrijf in Suriname te vergemakkelijken door de tijd die nodig is voor het goedkeuren van vergunningsaanvragen te verkorten en de transparantie bij het volgen van deze aanvragen te verbeteren, wat uiteindelijk het ondernemings- en investeringsklimaat zal verbeteren.

Durwin Humphrey, USAID Contracting Officer’s Representative, benadrukte het belang van het bevorderen van economische groei en waardeerde de cruciale bijdrage van de private sector. Rewita Soekhoe, onderdirecteur Planning en Verkaveling van het Ministerie van OW, benadrukte de samenwerking met het Ministerie van EZ en verwelkomde het initiatief voor de digitalisering van het bedrijfsvergunningensysteem. Volgens de ambassadeur van de Verenigde Staten, Robert Faucher, zijn voortdurende innovatie en versterking van structuren en capaciteit essentieel voor bedrijven. EZ-minister Rishma Kuldipsingh beschouwt dit initiatief als een aanzienlijke stap naar de modernisering van het systeem voor bedrijfsvergunningen en als een strategische zet om de economische groei te stimuleren.

Rafiq Ilahi, directeur Technologische Innovatie, Jules De Rijp, Change Management consultant, Rajiv Hieralal, in-country Business Process Re-engineering consultant, en Jerrol Renfurm, in-country coördinator voor Suriname, lichtten tijdens de workshop het initiatief, de rollen van alle belanghebbenden en de implementatie en adoptie van het nieuwe platform toe. Deelnemers kregen ook de gelegenheid om vragen te stellen.