De regering betreurt de verspreiding van berichten die beweren dat er vormfouten zijn gemaakt bij de benoeming en installatie van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Volgens de regering is de benoeming van de nieuwe RvC op 13 maart 2024 volledig in overeenstemming met de bepalingen van de nieuwe Bankwet, die geen Regeringscommissaris meer kent om de onafhankelijkheid van de CBvS te vergroten.

Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe RvC zijn alle leden van de oude RvC op 12 maart 2024 door minister Raghoebarsing op de hoogte gebracht, waarbij is vermeld dat niet alle leden terugkeren. Een mediabericht van 20 februari over een mogelijke wisseling in de RvC kwam van de vrije pers en niet van de regering. De regering heeft pas na correcte kennisgeving aan de RvC-leden de gemeenschap geïnformeerd.

Bij de installatie van de nieuwe RvC is naast dankbetuigingen aan de vertrekkende raadsleden benadrukt dat de RvC van de Centrale Bank ondersteunend moet zijn aan het bestuur van de Governor. De regering benadrukt respect voor de bijdragen van minister Hildenberg en Governor Telting als toegewijde Surinamers, niet primair als leden van een politieke partij.

De regering heeft vertrouwen in minister Raghoebarsing en governor Roemer, die momenteel de financiële en monetaire leiding hebben. De regering vraagt om discussies over bestuurlijke instituten zoals het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname te voeren in het algemeen belang, niet vanuit wrok.