De First Lady, mevr. Mellisa Santokhi heeft in verband met Divali een bezoek gebracht aan het district Saramacca op woensdag 11 november 2020.In het bijzijn van de districtcommissaris mevr Sherin Bansi Durga, hebben een aantal schoolkinderen de First Lady heel hartelijk ontvangen met elk een lotus bloem.

De First Lady was er speciaal om het divali feest in te luiden met een selecte groep senioren burgers. Uit alle ressorten van het district zijn senioren burgers gehaald. Met in acht neming van covid 19 protocollen hebben de activiteiten plaatsgevonden.Het programma werd gestart door het zingen van het volkslied door de leerlingen van O.S. Jarikaba. Verder waren er toespraken van Pandita Narain, de Districtscommissaris en de First Lady.

Naast de toespraken was er een dansoptreden olv. mevr. Sieske Rama en zang door muziekformatie The Rising Stars.Pandita Narain heeft het gehad over de rol van Sita mata uit de Ramayana, vanaf de verbanning tot haar terugkeer naar Ajodhia en wat zij allemaal heeft ondergaan in het leven, en ook de vuurproeven die zij heeft moeten doorstaan, met deze woorden heeft zij een hart onder de riem gestoken van First Lady om het goede werk in dienst van de samenleving te blijven doen en de President te blijven ondersteunen.

“De First Lady heeft de afgelopen tijd veel moeten verduren. U hebt reeds heel wat vuurproeven moeten doorstaan en er zullen nog meerdere komen, put kracht uit de viering van Divali om ongestoord de samenleving te dienen niet alleen, maar ook standvastig aan de zijde van uw man de President te staan” aldus de pandita.De Districtcommissaris benadrukte het wederzijds respect die wij als burgers van het land voor elkaar moeten opbrengen in deze moeilijke tijden van crisis. “Divali heeft ook een belangrijke betekenis voor de moderne mens. Het spoort ons aan om ons eigen innerlijk licht te herinneren en eventueel ten koste van een grote inspanning, op zoek te gaan naar dit innerlijk licht net zolang tot we het weer gevonden hebben. Moge het licht van divali u vullen met vreugde, liefde, gezondheid en geluk.Tegelijkertijd zijn wij ons ook bewust van de vele moeilijkheden waarmee ons land geconfronteerd wordt en die ons diepe zorgen baren.De groei van onverdraagzaamheid, die geweld doet ontkiemen in vele delen van de wereld, is een van de uitdagingen die heden ten dage ook op ons afkomt. Derhalve wil ik bij deze gelegenheid ons bezinnen op de wijze waarop wij allen gezamenlijk het wederzijds respect tussen mensen kunnen bevorderen – en zelfs verder gaan dan slechts tolerantie, voor het inluiden van een vredevoller en harmonieuzer tijdperk voor elke samenleving”. De woorden van de Districtcommissaris.

De First Lady begon haar speech alsvolgt “ Ik voel me goed, ik voel die liefde, ik voel die warmte en dat moeten we overal hebben in de samenleving die vooral eensgezind moet zijn. En vooral tegen de achtergrond waarvoor onze divali viering staat. Onze Pandita heeft ons net aangegeven waarvoor divali staat en hoe dat zich heeft omsingeld. Het licht kan de duisternis verdrijven. Het duisternis kan men onder verschillende kopstukken brengen zoals onreinheid, onwaarheid, te benadrukken hoe belangrijk het is om het licht te verwelkomen. Het licht komt daar om het te voortzetten. Ieder mens heeft zijn eigen beleving wat het licht is. Maar het blijft het licht. Het blijft die liefde, het blijft die warmte. Als het rein is, als het de waarheid is, als het recht is, als het rechtvaardigheid is, dan kan het ons binden. We zijn hier een samenleving, we zijn een gemeenschap en dit vormt een natie. Eengezindheid vormt een natie en dat is naar wat wij als mens nastreven. Wij kunnen als mens terugvallen, als regering of gemeenschap maar, die motivatie is er. Het is geen probleem, we zijn als samenleving niet perfect. Wij gaan dit nu weer oppakken. Die motivatie zit erin.

Na haar toespraak overhandigde de First Lady presentjes aan de senioren burgers, hierbij kreeg ze ook de zegeningen en werd haar de moed ingesproken door hun om het goede werk voort te zetten. Het officieel gedeelte werd heel vreugdevol met veel warmte en liefde afgesloten door het gezamenlijk aansteken van de Dia op het Monumentenplein te Groningen.De First Lady heeft haar terugreis naar Paramaribo heel tevreden voortgezet.