Nadat PertjajahLuhur om drogredenen geen vergunning heeft gekregen om in haar eigen locatie in het stafdorp te Mariënburg de Javaanse Immigratie te herdenken, heeft de partij besloten om alle activiteiten van deze herdenking en van de BigiSmaDey te verplaatsen naar het Openluchtmuseum te Nieuw-Amsterdam.

Ook al worden alle activiteiten gehouden in het Openluchtmuseum, het is wel altijd de bedoeling geweest van de partij om een kranslegging te doen bij het monument van Mariënburg.
Echter heeft de DC van Commewijne ons persoonlijk en via de media aangegeven, dat wij alleen om 15.00 uur aanwezig mogen zijn voor een kranslegging.Toen PertjajahLuhur jaren geleden het monument te Mariënburg had bekostigd, was het de bedoeling van de partij dat het monument voor elke Surinamer en op elk moment toegankelijk zou zijn.

Omdat aan de partij beperkingen worden opgelegd voor haar jaarlijkse kranslegging, hebben wij met pijn in het hart besloten om dit jaar – voor het eerst in de geschiedenis van de partij – geen kranslegging te doen teMariënburg, omdat wij niet zullen tolereren dat de regeringspartij een monument, dat bestemd is voor het volk,occupeert.Want wanneer we dit eenmaal tolereren, dan zullen zij straks voor ons bepalen wanneer we poco poco mogen dansen, wanneer we een roti mogen eten, wanneer we naar een koto-misi-show mogen kijken of wanneer iemand een wayang-voorstelling mag opvoeren.

Wij zijn ervan overtuigd dat we het monument van Mariënburg, dat wij hebben bekostigd ten behoeve van het volk, weer snel ter beschikking zal komen van het gehele volk, indachtig onze doelstelling bij de plaatsing ervan.

Ondertussen roepen wij op tot kalmte.
Wij nodigen tevens een ieder uit om The Day of The Wong Jawa te vieren en te gedenken, samen met onze BigiSmaDey, op donderdag 9 augustus aanstaande bij het Openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam