VHP-voorzitter Chan Santokhi wenst in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Nederland op 20 maart a.s. alle kandidaten met een Surinaamse achtergrond veel succes toe. “In veel Nederlandse gemeenteraden zijn vorig jaar diaspora-politici gekozen. Zichtbaarheid en betrokkenheid van de Surinaamse diaspora is belangrijk, vooral nu er in de Tweede Kamer geen politici meer zitten met Surinaamse wortels.”


Hoeveel kandidaten er met een Surinaamse achtergrond zijn voor de Provinciale Staten is niet duidelijk. Wel staat vast dat de meeste partijen kandidaten met die achtergrond op de lijst hebben, variërend van de Socialistische Partij ter linkerzijde tot Denk aan de andere kant van het politieke spectrum. Het is zeker niet uitgesloten dat diaspora-kandidaten op basis van voorkeurstemmen in de provincie worden gekozen. 


Santokhi wenst de kandidaten veel succes bij de laatste twee weken van de campagne. “Uit eigen ervaring weet ik dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. Maar ze brengen ook het meeste op. Weet dat de VHP er altijd is voor een goede relatie met Nederland. Op elk niveau; lokaal, provinciaal en landelijk.” Santokhi roept ook alle Surinamers in Nederland op om gebruik te maken van hun stemrecht. “De Provinciale Staten zijn op zichzelf al belangrijk genoeg om naar de stembus te gaan, maar de Statenleden kiezen ook de Eerste Kamer. Uw stem telt dus dubbel. Maak ervan gebruik!” aldus de VHP-voorzitter.