World Masters Championship China afgesloten, Burleson 17e in Blitz

312

De tweede fase van de World Masters Championship Blitz (sneldammen) is afgesloten. Het was een heel zware fase voor ons Groot Meester Internationaal (GMI) Guno Burleson. Het toernooi was een Round Robin systeem dus alle spelers kwamen tegen elkaar uit.

Elke speler kreeg 5 minuten + 3 seconden per zet. Burleson scoorde uit 17 speelrondes maar liefst 8 punten (2 winst, 4 remises, 11 verlies). Hij werd 17e bij Blitz. Eerder werd Burleson 13e bij het Rapid toernooi. De Dambond is blij dat Burleson in de wereldtop heeft gespeeld met wereldkampioenen en continentale kampioenen. Hij is eerste Surinaamse dammer die een World Masters toernooi heeft gespeeld met een prijzenpot van meer dan € 100.000. De Nederlandse GMI Jan Groenendijk pakte goud, zilver ging naar GMI Alexander Shvartsman uit Rusland en brons naar GMI Joel Atse uit Ivoorkust.

Het volgende grote toernooi voor Burleson is in Ivoorkust namelijk het Wereldkampioenschap dammen die medio september begint en begin oktober van dit jaar eindigt. Dat zal een heel ander toernooi worden ten opzichte van China. Het World Masters toernooi was een toernooi in versneld tempo, waarbij de speeltijd van de dammer berperkt is. Bij Rapid (20 minuten + 20 sec per zet) en blitz (5 minuten + 3 sec per zet). Het Wereldkampioenschap dammen is een klassiek toernooi en daar krijgt de dammer 80 minuten + 1 minuut per zet.

Santosh Bhagwandas

Bron: SMEsport