De Surinaamse regering toont vastberaden inzet om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en studenten te voorzien van optimale kansen voor een veelbelovende toekomst. In zijn jaarlijkse toespraak over het dienstjaar 2024, benadrukte president Chandrikapersad Santokhi de verschillende projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van het onderwijs in het land. Een van de vooraanstaande initiatieven omvatte de renovatie van scholen in diverse districten, waaronder Brokopondo, Commewijne, Coronie, Saramacca en Nickerie.

De president deelde mee dat er momenteel twee projecten in samenwerking met de Islamic Development Bank (IsDB) in de afrondende fase verkeren. Het eerste project, genaamd ‘Enhancement of Technical and Vocational Education and Training’, richt zich op het versterken van het Lager Beroepsonderwijs. Het omvat de bouw en uitrusting van drie praktijkcentra in Atjoni, Brokopondo en Apoera, uitgerust met geavanceerde machines en gereedschappen om praktijkgericht leren te bevorderen. Het tweede project, ‘Secondary and Technical Education Support’, streeft naar verbeterde toegankelijkheid en kwaliteit van het secundair onderwijs, met als doel studenten betere kansen te bieden voor hoger onderwijs en professionele ontwikkeling.

Naast deze projecten heeft de regering deze week twee moderne schoolcampussen opgeleverd in Para en Moengotapoe. Deze faciliteiten zullen in totaal 1140 studenten huisvesten en bieden accommodatie aan ongeveer 500 studenten, met speciale aandacht voor diegenen die afkomstig zijn uit afgelegen gebieden. Bovendien heeft de regering gezorgd voor schoolmaaltijden, wat vooral van belang is voor degenen die anders zonder maaltijd naar school zouden komen. Het Instituut van de First Lady heeft een voortrekkersrol gespeeld in dit essentiële initiatief, dat zal worden voortgezet en uitgebreid.

President Santokhi gaf tevens aan dat de regering gesprekken voert over het verhogen van het onderwijsbudget voor studiefinanciering en toelagen. Hij verklaarde: “We zullen de studiefinanciering uitbreiden en mogelijkheden verkennen om studenten te ondersteunen met financiële steun, evenals budgetten voor moderne leermiddelen zoals toegang tot goede internetfaciliteiten, boeken, computers en ICT-lokalen.” Hiermee wil de regering een stevige basis leggen voor de toekomst van het onderwijs en de studenten in Suriname.