De Surinaamse schaakselectie voor aanvang van de wedstrijd tegen Brazilië

De Surinaamse selectie die was afgevaardigd naar de Consude Games keert met een totaal van 9 medailles huiswaarts. In de Nationale Sporthal in Paraguay zijn gisteren de games afgesloten. Op het onderdeel zwemmen behaalde de sporters 1 gouden medaille, 3 zilveren medailles en 1 bronzen plak. De judoka’s wisten 2 bronzen medailles te veroveren terwijl op het onderdeel atletiek de sporters eveneens een zilveren en bronzen medaille behaalden.

Gisteren, de laatste speeldag voor schakers heeft de schaakselectie van Suriname helaas zijn meerdere moeten erkennen in de leeftijdsgenoten van het veel sterkere Chili. Bord 1 en 2 verloren al eerste en hierna gelukte het O’Neal Kaise om op bord 3 toch een remise eruit te halen. Catherine Kaslan wist dat winst een mogelijke zilveren medaille zou opleveren of zelfs bij remise een bronzen plaat. Zij deed haar best maar moest toch na meer dan 2 uren haar koning laten vallen. Zij eindigt door dit verlies als beste nummer 4 speelster voor bord 4 met 5 bordpunten.

Brazilie die evenals Suriname 5 match points had verloor van Columbia met 1-3. Echter heeft Brazilie 12,5 bordpunten en Suriname slechts 11 waardoor in het eindklassement Suriname op de zevende plaats is geëindigd. De Kampioen bij het schaken is Peru. Op de 2de plaats Bolivia , op 3 Chili gevolgd door Venezuela op de vierde en Columbia op 5. De overall uitslagen van alle sportonderdelen krijgen de landen nog opgestuurd.

De Consude Games hebben tot doel om de bilaterale en multilaterale samenwerking tussen de landen op sportgebied te bewerkstelligen. Met deelname aan dit toernooi tracht het ministerie de jeugd te blijven stimuleren om aan sport te doen zodat zij Suriname op de kaart kunnen blijven plaatsen. Deelname is beslist in het voordeel van de jeugd. Door middel van participatie kunnen zij zich meten aan andere landen, vaardigheden en technieken bijsturen en internationale ervaring opdoen. In 2012 deed Suriname op uitnodiging van de organisatie voor het eerst mee aan deze spelen die toen in Natal, Brazilie werden gehouden. Komend jaar zullen de spelen in Medellin, Columbia worden georganiseerd.

Suriname heeft een jaar lang de tijd om zich goed voor te bereiden op dit Zuid- Amerikaans sporttoernooi voor scholieren tussen 12 en 14 jaar.