SKA lezing 2017Op zondag 7 mei 2017 is de Surinaamse Karate-Do Associatie (SKA) 45 jaar. In het kader van dit heugelijke feit hield de SKA donderdagavond een lezing in Courtyard Marriott. De inleider was de eerste SKA voorzitter, oud karate icoon en zesde danner Shihan Cecil Tirion.

772c735a835cb3afd6c1807bac707357_XLShihan Tirion ging in zijn spreekbeurt vooral in op het verleden, het ontstaan, ontwikkelingen nationaal en internationaal van de karate sport in Suriname. ‘Je moet je karakter weten te vormen en dan kan je de karate sport namenlijk beheersen,’ zei Tirion ook onder andere. De tweede ronde van de avond was namelijk de vragenronde, waarbij er door Shihan Tirion werd ingegaan op de vragen uit het publiek. Shihan Tirion was degene die de karate sport in georganiseerd verband naar Suriname bracht, vandaar de SKA de eer aan hem deed om de lezing te doen.

Volgens SKA voorzitter, Kenneth Sijp is de karate associatie op de goede weg. ‘Ik ben trots dat vandaag hier zowel de jonge maar vooral de oude generatie eerste uur karateka’s aanwezig zijn bij onze lezing. Wij van de karate associatie zijn druk bezig en hebben binnenkort een delegatie van negentien man die in mei zal vertrekken naar Panam voor de karate kampioenschappen aldaar. Daarvoor wordt er ook speciaal een delegatie afgevaardigd voor deelname aan een seminar in het Dominicaanse Republiek voor kumite trainer, kata trainer en scheidsrechter’, aldus de SKA topman.

‘Het belangrijkste voor dit jaar is natuurlijk de derde editie van de Annual Caribbean Karate Championships die van 11 tot en met 15 juli 2017 zal worden gehouden in Suriname en georganiseerd door de SKA onder auspiciën van de Caribbean Karate Federation (CKF). Aan deze kampioenschappen zullen op z’n minst tien tot twaalf landen deelnemen met meer dan 100 karateka’s. Verder bereiden wij ons ook voor op de aankomende Odesur en Youth Olympics’, zegt Sijp verder.

Volgens Sijp zal de SKA dik tevreden zijn als zij over drie jaar tenminste 1 karateka kunnen afvaardigen voor de 2020 Olympische Spelen dat in de Japanse hoofdstad Tokio zal worden gehouden. ‘Je moet namelijk door een zware selectie en gewichtsprocedure heen. Daarvoor moet je als eerste Panam kampioen worden en je daarna verder kwalificeren. De Olympische Spelen is nog een lange weg, maar we zijn hoopvol gestemd omdat er veel talent in huis is’, aldus Sijp.

Vrijdagavond houdt de SKA op dezelfde locatie haar receptie. Vermeldenswaard is dat op dit moment twaalf karate scholen zijn aangesloten bij de SKA.