De geliefde en gepassioneerde Surinaamse zanger en componist Theo Bijlhout is overleden. Het trieste nieuws werd vanochtend bevestigd door zijn zoon Bryan B op zijn Facebook-pagina. Theo Bijlhout, die 81 jaar oud was, wordt herinnerd als een icoon in de Surinaamse muziekindustrie.

Theo Bijlhout begon zijn carrière als artiest in 1955 en werd sinds ongeveer 1963 een semi-professionele zanger. Rond 1964 organiseerde hij een afscheidsvoorstelling met als doel financiële middelen te vergaren voor zijn oversteek naar Europa. Hoewel de voorstelling niet het gewenste resultaat opleverde, zette hij zijn muzikale reis voort in Suriname. Samen met Iris Felixdaal en Lord Gamby maakte hij deel uit van de Surinaamse delegatie tijdens het Caraïbisch Festival.

Theo Bijlhout groeide uit tot een van de meest vooraanstaande zangers van Suriname. Hij had geen vaste begeleidingsband maar trad op met een combo van muzikanten die ook met andere zangers optraden. In de late jaren zestig werd hij vaak begeleid door The Falling Stones. Hij trad op in verschillende landen, waaronder Guyana, Trinidad, Barbados, Antigua, Sint Vincent en Rio de Janeiro, waar hij werd begroet als een Surinaamse superster. In die tijd stond hij bekend als Mr. T.B. door zijn fans.

Theo Bijlhout schreef ook zijn eigen nummers, waarvan zijn eerste plaat, “Just Say It,” niet succesvol was, maar zijn opvolger, “It’s Wonderful to Be Back Home,” wel. In december 1972 bracht hij een lied uit met de titel “Set My Surinam Free,” waarin hij de Surinaamse onafhankelijkheid bezong en hoopte dat Suriname het voorbeeld zou volgen van andere onafhankelijke landen in de regio. In de tweede helft van 1975 keerde hij terug naar Suriname en gaf hij een reeks optredens in Torarica.

In 2001 bekeerde hij zich tot het zingen van gospel muziek. Theo Bijlhout bleef tot op hoge leeftijd actief in de muziek. Zijn zoon Bryan B volgde in zijn voetsporen en werd eveneens een succesvolle zanger.

Theo Bijlhout overleed op 81-jarige leeftijd, waarmee een einde komt aan een opmerkelijke en invloedrijke carrière in de Surinaamse muziekwereld.